Słup energetyczny na działce.

Słup energetyczny na działce.

Postautor: vulgaris » 02 lut 2016, 5:07

Buduję dom i musze zrobić przyłącze potrzebnej infrastruktury w tym oczywiście prąd. Z tym, ze najbliższy słup s któreo mógłbym pociągnąć linię jest u sąsiada i muszę wstawić dodatkowo dwa słupyprowadzące do mnie na działkę. Elektrownia mówi że mogą mi to sami zrobić (drogo) albo, że to w moim interesie i musze je sam wstawić, a oni zajma się już tylko podłączeniem. Co radzicie lepiej kupić słupy i zamówić dźwig, czy zdać się na elektrownię?
Awatar użytkownika
vulgaris
 
Posty: 135
Rejestracja: 20 lut 2014, 9:27
Lokalizacja: Bydgoszcz

Słup energetyczny na działce.

Postautor: nieprzenikniona » 02 lut 2016, 8:02

A nie miałeś tego wszystkiego ustalonego w warunkach technicznych przyłączenia do sieci zasilającej?
Awatar użytkownika
nieprzenikniona
 
Posty: 55
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:03
Lokalizacja: Lublin

Słup energetyczny na działce.

Postautor: vulgaris » 02 lut 2016, 8:42

Dopiero ogarniam wszystkie formalności i sparwdzam ile muszę wziąć kredytu by pokyć wszystkie koszty. Chciałbym się zorientować czy ktoś już ciągnął linie na własny koszt i jak mu to wyszło za jaką ilość słupów.
Awatar użytkownika
vulgaris
 
Posty: 135
Rejestracja: 20 lut 2014, 9:27
Lokalizacja: Bydgoszcz

Słup energetyczny na działce.

Postautor: nieprzenikniona » 02 lut 2016, 11:16

Może zaczekaj na warunki przyłączenia, a elektryk z uprawnieniami wykona ci projekt przyłącza. U nas w każdym razie nie było takich zawirowań z ciągnięciem przyłącza, więc chyba nie za bardzo ci pomogę.
Awatar użytkownika
nieprzenikniona
 
Posty: 55
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:03
Lokalizacja: Lublin

Słup energetyczny na działce.

Postautor: Przemek1984 » 02 lut 2016, 12:14

Jeżeli chodzi o stawianie słupów rozwiązałem to we własnym zakresie, wynająłem dźwig, kupiłem słupy i po problemie. Tylko że u mnie było o tyle łatwiej, ze całośc słupów puściłem po moim gruncie więc nie musiałem nikogo prosić o zgody itp. Elektrycy już tylko przyjechali, podłączyli linię i zamontowali mi skrzynkę. Reszta okablowania poszła od skrzynki zaczepionej na ostatnim słupie drogą podziemną. Czy jestem zadowolny? Tak Czy dużo dłaem? Nie.
Awatar użytkownika
Przemek1984
 
Posty: 44
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:03
Lokalizacja: Gostynin

Słup energetyczny na działce.

Postautor: Aleksandra666 » 02 lut 2016, 13:48

Wogole tak można? Wydawało mi się że to takie prace które wykonuje już sama elektrownia, a inwestor już tylko płaci? Bo przyłącze czy stawianie słupów na gruncie to poważne zajęcie. A co jak słup się przewróci i spowoduje jakies zwarcie w wyniku czego komuś stanie się krzywda? Kto poniesie odpowiedzialność?
Awatar użytkownika
Aleksandra666
 
Posty: 58
Rejestracja: 14 lip 2015, 12:04
Lokalizacja: Andrzejow

Słup energetyczny na działce.

Postautor: vulgaris » 02 lut 2016, 15:33

I tutaj mnie zaskoczyłaś bo nie pomyślałem o tym. Ale pytałem w elektrowni i dla nich było to bez różnicy kto wstawi słupy. Może popytam jeszcze raz.
Awatar użytkownika
vulgaris
 
Posty: 135
Rejestracja: 20 lut 2014, 9:27
Lokalizacja: Bydgoszcz


Wróć do Usługi

x